KAPATIYORUZ % 60-70 İNDİRİM
Yakup Aksungur

Yakup Aksungur

SORU-YORUM

KAPATIYORUZ % 60-70 İNDİRİM

04 Mayıs 2020 - 14:53

Öncelikle herkese hayırlı Ramazanlar dilerim. Allah sağlıklı sıhhatli sağlıklı bayramlara eriştirsin. Tez zamanda dünyanın başına musallat olan koronavirüsten kurtarıp, çocuklarımızla, eşimizle, dostumuzla musafaha yapmayı, kucaklaşmayı, camilerimizde vakit namazlarını, Cuma namazlarını, Bayram namazlarını ve Kabe de tavaf, etmeyi Ravza da namaz kılmayı nasip eylesin. Bugün sizlerle paylaşmak yazım belki birilerini rahatsız edebilir. Baştan söyleyeyim doğru dürüst seviyeli ahlaklı ve Hakkın emirlerine uyan esnaflarımdan özür dilerim. Bu yazımın muhatabı bunları yapanlardır.

Sungurlu da büyüdüm. Bir çok olayları yaşadım, bir çok olaylara şahit oldum. Sungurlumun eski yıllarda ki kalabalıklığı ticareti çok farklı idi. Ama her nedense Çorum’un en büyük kazası nüfus açısından küçülmeye başladı, kan kaybediyor. Bu küçülme de her ferdin üzerine düşen sorumlulukları vardır. Ben fazla bu konulara girip birilerini rahatsız etmek istemiyorum. Her fert bu konularla ilgili yorumlar yapabilir. Ben bu memlekete dün ne yaptım, bugün ne yapıyorum, yarın neler yapabiliriz diye kendi kendini yargılasın. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın diyorsa gelecek nesillerine ne bırakıp bırakmadığının vicdanı sorumluluğunu da kendi bilir.

Osmanlı zamanında XIII. yüzyılda kurulup Osmanlıyı Osmanlı yapan bir ahilik teşkilatı kurulmuştur. Bu esnaf birliği doğru dürüst inançlı, ahlaklı, ölçüsüne, tartısına uyan hak ve hukuku gözeten Allah’ın emirlerine uyan insanlardı. Onlar ki analarından çıplak olarak, gelip ahrete de çıplak olarak gideceklerini bilenlerdi. Sermayeleri iyilik, doğruluk, insanlara faydalı olarak gitmeyi düşünen Hz. Ömer’in Adaleti’ni gözeten Hz. Ebubekir’in malını dağıtan Hz. Osman’ın hayasını bilen Hz. Ali Efendimizin ilmi cesareti cömertliğini örnek almışlardı. İşte bunları örnek alan Osmanlı da beş altı yüz sene dünya da hüküm sürmüştür. İhlastan ve maneviyattan uzaklaştıkça aile yapısı değişmiş Kur’an-ı Kerim’in emirlerini kendimize göre uyarlayıp yaşantı tarzımıza şekil vermişiz. Kendi istek ve arzularımız doğrultusunda bir İslam inancı biçimi meydana getirmişiz. Mideden bağlanmışız dünya malının geçici odluğunu unutup, kimi nasıl kandırırız, nasıl aldatırız, nasıl zengin olurum diye şeytanın ve doymaz nefsimizin hevesleri peşine düşmüşüz. Yer yer caddeler de ‘KAPATIYORUZ! zararına satışlar’ diyen dükkanları, ‘%70 indirim’ diyen yazıları, ‘iki al bir öde’ diyen reklamları görmekteyiz.

Siz çok akıllı, bizleri aptal mı zannediyorsunuz? Ben şahsen indirim var denilen yerden alış veriş etmemeye dikkat ederim. Niçin mi? Üç yüz liralık bir malda yüzde yetmiş indirince iki yüz on lira önceden bir vatandaşı niçin kazıkladın?

Bu malı iki yüz on lira indirdiğin halde bir miktar daha karını sayacak olursak, sen bu malı kaça aldın kaça satıyorsun. Kapatıyoruz deyip üç beş senedir aynı senaryoyu oynuyorsan ben sana nasıl inanayım? Doğal gıda diyerek süt tozlu yoğurtları satıyorsun, süte su katarak sütün yüzünde ki yağı alıyorsan, sepet balı diyerek glikozlu şekerli balı satıyorsun, ne idiği belirsiz etten sucuk yapıyorsan, tereyağını sana yağ ile karıştırıyorsan, gezen tavuk yumurtası diyerek çiftlik yumurtasını satıyorsan, biz size nasıl güven duyalım..

Giyimde, ayakkabıda, hırdavatta, sebzede, mutfak eşyalarında ve de Türkiye’nin her ilinde adı çıkmış bir sanayi de bunlar yaşanıyorsa, yaşanıyor bu Sungurlum nereye gidiyor. Tabi ki bunun yanında hak hukuk ve adaletli davranan yapan, uygulayan yok mu dersiniz var. İşte asıl zararı onlar çekiyor, asıl zararı sungurlum çekiyor, asıl zararı yarın çocuklarımız, torunlarımız çekecek. Bunun asıl muhatapları lütfen buna bir çözüm getiriniz. Ahiliğin yerinde görev yapan sivil toplum örgütleri, oda başkanları lütfen Sungurlumuza sahip çıkınız. Bizleri Çorum’a Ankara’ya alış veriş etmeye göndermeyiniz. Aldığınız malı alırken kar yapınız, aldığınız malları helal yolla satınız. Fırsatçılık yapmayınız, bire aldığını beşe satmayınız.

Şunu hiçbir zaman unutmayınız; Anamızdan çıplak doğuyoruz, mezara da iki metre bezle gidiyoruz. ‘Malda yalan mülkte yalan var biraz da sen oyalan.’

Sağlıklı kalın evde kalın. Saygı duyulması gereken esnaflarımıza saygılar.”

YORUMLAR

  • 3 Yorum
  • Sungurlulu Birisi
    3 yıl önce
    Ben Sungurlu\'lu birisi olarak giyim kuşam vb şeyleri buradan almıyorum hocam. Daha doğrusu esnafımız bizi dolaylı yoldan çorum veya ankara\'ya gönderiyor. Bizim ilçede ya daha pahalı satılıyor ya da taksit yapmıyorlar.Yapacakları zamanda komisyonları bizden istiyorlar.Böyle bir ticaret anlayışı olamaz. Sonra da bizlere Sungurlu esnafını korumuyorsunuz diyorlar.Peki birürün Sungurlu da 100 tl iken Çorum da 70 tl ise ve bunun üzerine de taksit yapılıyorsa siz nereden almayı tercih edersiniz. Hocam sebze meyve olayına da değinmiş.Son derece haklı. Benim sormak istediğim şu Sungurlu ya neden yıllardır dışarıdan pazarcı esnafı giremiyor. Buna kim veya kimler çanak tutuyor. Bundan yıllar önce Sungurlu pazarı bu bölgede ünlüydü. Çorumun tüm ilçelerinden olduğu gibi yozgattan , amasyadan merifondan çankırıdan pazarcılar gelirdi. Ve ürün hem bol olur hemde ucuz olurdu. Şimdi ise 4 manav pazarcı tezgahı açıyor. istediği fiyata satış yapıyorlar.Sungurlu\' da pazar kurulmuyor pazar oyunu oynanıyor.
  • Halil ibrahim vargeloğlu
    3 yıl önce
    Yüreğine sağlık hocam duygularımıza tercüman oldunuz
  • Fatih BAŞAK
    3 yıl önce
    Kaleminize sağlık hocam. Her zaman söylediğimiz gibi güzel ahlak herkes için geçerli bir kaftandır. Bayramın da yaklastığı bugunlerde anlamlı bir yazı olmuş.

Son Yazılar