Hemşehrimiz Sarıyerli, Muğla'nın hedefini büyüttü

Çalışma ve İş Kurumu Muğla İl Müdürü Sungurlulu hemşehrimiz İlyas Sarıyerli, 'İstihdam da bu yıl hedefimiz geçtiğimiz yılın rakamını geçmek' dedi.

Geçen yıl istihdamda 73 bin 700 kişi ile Türkiye birincisi olan, istihdamda ilk beş il arasında yer alan Muğla bu yıl hedef büyüttü. Çalışma ve İş Kurumu Muğla İl Müdürü Sungurlulu hemşehrimiz İlyas Sarıyerli, “İstihdam da bu yıl hedefimiz geçtiğimiz yılın rakamını geçmek” dedi.

Çalışma ve İŞ Kurumu Genel Müdürlüğü 2018 yılında Muğla’ya 49 milyon lira istihdam ödeneği ayırdı.

Çalışma ve İş Kurumu Muğla İl Müdürü hemşehrimiz  İlyas Sarıyerli, Çalışma ve İŞ Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından Muğla için ayrılan ödeneğin kendilerine ulaştığını belirterek bu ödeneğinin tamamının iş başı eğitimleri için kullanılacağını kaydetti.

2017 yılında 73 bin 700 kişinin istihdam edildiğini ve büyük bir rekora imza attıklarını kaydeden Sarıyerli, hedeflerinin geçen yılın rakamlarını geçmek olduğunu söyledi.

2016 yılında Muğla’nın Türkiye 3’üncüsü iken 2017 yılında Türkiye birincisi olduğunu,  istihdam oranında ilk beş il arasında yer aldığını hatırlatan Sarıyerli, “Muğla’da 2017 yılında istihdam edilen yaklaşık 73 bin 440 kişinin yüzde 79’u turizm alanında istihdam edildi. Buda yaklaşık 50 bin kişiye tekabül ediyor. Kurumumuz olarak bu yılda turizm sektörü olmak üzere her sektörde istihdam oluşturmak için gece gündüz demeden çalışacağız. İstihdamın turizm alanında yoğunlaşmasının nedeni ise turizmcilere verilen teşvikten yararlanmalarından kaynaklanıyor. Sektör temsilcilerinin bu teşviklerden yararlanmaları için kendilerine ulaşmaya, teşvikleri anlatmaya devam edeceğiz” dedi.

313 kişi kendi işyerini açtı

Mesleki eğitim kurslarının da önemli olduğunu kaydeden Sarıyerli, “Geçtiğimiz yıl çocuk giysileri dikim elemanı, bakır işleme ve süslemecisi, çini süsleme, budamacı, el nakışı, aşçı yardımcılığı, doğalgaz tesisatçılığı ve daha birçok farklı meslekte bin 6 kişi mesleki eğitimden yararlandı. Katılımcılara 1 milyon 500 bin TL harçlık verildi. 2017 yılında girişimcilik eğitimlerimizden faydalanan bin 852 kişi olmakla birlikte son 5 yılda eğitim alan 2 bin 925 kişiden 313’ü kendi iş yerlerini açarak istihdam sağlamaya başladı” diye konuştu.

Ayrılan ödenek önemli

Çalışma ve İŞ Kurumu Genel Müdürlüğü 2018 yılında Muğla’ya 49 milyon lira ödenek ayrılmasının önemli olduğunu kaydeden İlyas Sarıyerli, “Bu ödeneğin tamamı iş başı eğitimleri için kullanacağız. Genel Müdürlüğümüzün ilimiz için böyle bir ödenek ayırması önemli.  Bu ödenek sayesinde bu yıl istihdam da geçtiğimiz yılın sayısını geçmeyi hedefliyoruz. Bunun yanında yıl içerisinde yaptığımız çalışmaların ne kadar doğru olduğunu görmek te bizim için mutluluk verici. Arkadaşlarım ile birlikte gece gündüz demeden çalışarak hedeflediğimiz rakama ulaşacağız” dedi.

116 iş yerinde anket çalışmaları

2018 yılı I. Çeyrek Açık İş İstatistikleri Araştırması’nın alan çalışmasının başladığını da kaydeden Sarıyerli, “Bilindiği gibi ‘işgücü piyasası verilerini, yerel ve ulusal bazda derlemek, analiz etmek, yorumlamak ve yayınlamak, İşgücü Piyasası Bilgi Danışma Kurulunu oluşturmak ve kurul çalışmalarını koordine etmek, işgücü arz ve talebinin belirlenmesine yönelik işgücü analizlerini yapmak, yaptırmak’ müdürlüğümüzün görevleri arasında sayılmıştır. Bununla birlikte, açık iş istatistiklerinin, işgücü piyasasının ‘talep tarafına’ yönelik temel ve öncü bir gösterge olması bakımından ayrı bir öneme sahip olduğu düşünülmektedir. 2012-2016 yıllarını kapsayan ikinci Resmi İstatistik Programı ile birlikte, açık işler konusundaki istatistiklerin kapsamının program döneminde Avrupa Birliği Mevzuatı da dikkate alınarak genişletilmesi ve açık iş istatistiklerinin yılda 4 kez anket yoluyla derlenmesi görevi kurumumuza verilmiştir. Bu itibarla, 2018 yılı I. Çeyrek Açık İş İstatistikleri Araştırması’nın alan çalışması İl Müdürlüğümüzce 12-28 Şubat tarihleri arasında 116 işyerinde gerçekleştirilecektir” diye konuştu.