OSB'DE ATIK LASTİKLERDEN ELEKTRİK ÜRETİLECEK

SUNGURLU – Sungurlu Organize Sanayi Bölgesine (OSB) Aten Atık Geri Dönüşüm firması tarafından kurulacak tesiste atık lastiklerden piroliz yöntemi ile elektrik üretilecek.

Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı ve OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Behiç Akkaş, OSB’de tahsis edilen 17 dönüm araziye yaklaşık 45 milyon lira yatırımla kurulacak olan tesisin inşaat projesi ve ruhsatının imzalandığını belirtti. Behiç Akkaş, OSB’nin her geçen gün büyüdüğünü ifade ederek, yatırım yapan firmalara teşekkür etti.

Aten Atık Geri Dönüşüm ve Enerji Üretim San. Tic. A.Ş. tarafından Sungurlu OSB’de “Atık Geri Kazanım ve Elektrik Üretim Tesisi Projesi” planlanıyor. 45 milyon lira değerindeki proje kapsamında günde 60 ton kullanılmış, ömrünü tamamlamış lastikler piroliz yöntemi ile maddesel olarak ayrıştırılarak, karbon siyahı, piroliz yağı, çelik tel ve elektrik enerjisi üretilecek. Tesiste üretilen günlük 6.004 kWh elektrik, nakil hattı ile TEİAŞ’ın göstereceği trafodan ulusal ağa bağlanacak. Tesiste, ısı enerjisi ÖTL geri kazanımından elde edilecek piroliz gazı ile sağlanacak. Yine geri kazanım yolu ile elde edilecek piroliz yağı jeneratörlerde yakıt olarak kullanılacak ve 6 MW elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirilecek.

ÜRETİM AŞAMALARI

Tesiste ilk etapta lastik bünyesinde bulunan çelik tel ayrılacak. Çelik teli ayrılmış vaziyetteki lastik sürekli sistemle çalışacak olan geri dönüşüm ünitesine beslenecek. Burada ömrünü tamamlamış lastik bant konveyör vasıtasıyla parçalama ünitesine iletilecek. Daha sonrasında parçalanmış lastik 60 ton/gün kapasiteli dizayn edilecek piroliz reaktörüne gönderilecek. Piroliz reaksiyonu sonucu reaktör çıkışından, karbon siyahı ve piroliz gazı alınacak. Piroliz işlemi sonucu piroliz gazı, yoğunlaştırma ünitesine iletilecek ve burada yoğunlaştırılarak piroliz yağına dönüştürülecek. Yoğunlaştırma ünitesinde yoğuşturulamayan piroliz gazları ise tesis bünyesinde tekrardan tüketilecek. Bu sayede tesis kendi enerjisini üretmiş olacak ve dış ortama yoğuşturalamayan gaz salımı söz konusu olmayacak. Üretilen piroliz yağı geçici piroliz yağı depolama tanklarına alınacak ve jeneratörler vasıtasıyla elektrik enerjisine çevrilecek.