Sungurlu'ya kültür han inşa edilecek

Uzun yılların birikimi olan Çorum'un 5 yıllık turizm master (Gelişme) Planı büyük ölçüde hazır hale getirildiği öğrenildi.

Uzun yılların birikimi olan Çorum’un 5 yıllık turizm master (Gelişme) Planı büyük ölçüde hazır hale getirildiği öğrenildi. Master planının da İskilip, Bayat, Kargı ve Sungurlu yaylaları ile tarihi çarşılar etaba dahil ediliyor. Sungurlu’ya bakanlık tarafından dinlenme ve konaklamaya uygun tarihi formatta bir kültür han inşa ediliyor.

Güncelleştirilen yeni plana göre, Çorum’un kültür ve turizm değerleri iki kategoride ele alınıyor. Yabancı konukların ilgi odağı olan Hitit medeniyeti birinci sıraya yerleşiyor.

Turistler turlarına Hattuşa ve Alacahöyük’te bulunan tarihi değerleri kapsamlı bir şekilde ziyaret ederek başlıyor. Tarihi Hitit Barajı’nda tekne gezintileri, çevresinde dinlence alanları oluşturuluyor. Hattuşa’da teknolojik alt yapı kurularak sanal ziyaretler yapılabiliyor. Alaca’da Roma dönemine ait mabet ziyaret kapsamına dahil ediliyor. Ortaköy Şapinuva ve İncesu Kanyonu’na geçiliyor, ardından Mecitözü Figani Beke’de Roma dönemine ait tarihi hamam ziyarete açılıyor. Aynı bölgede yol kenarına modern bir dinlenme tesisi yapılıyor. Turistler tesiste dinlenme ve diğer ihtiyaçlarını karşılıyor.

Konuklar ikinci etapta Çorum merkeze geliyor. Sanatçılar Sokağı’nda yöresel ürünler sergileniyor. Kale içi, Velipaşa Konağı, Karakol Konağı, Velipaşa Hanı, Ulu Camii, Güpür Hamamı, El Yazma Eserler Kütüphanesi, dünyanın en küçük arastası olan dikiciler ve restore edilmesi beklenen Çöplük Çarşısı, muhteşem bir yapıya sahip olan müze  geziliyor. Sandıkçılar Sokağı’ndaki kilise tura dahil ediliyor. Şehrin prestiji haline gelen AHL Park’tan sonra Anitta Otel’de konaklamaya geçiliyor.

Master planının ikinci etabı ilçelerde gastronomi yolları ile keşfe açılan muhteşem doğal güzelliklere sahip yaylalar oluyor. İskilip, Bayat, Kargı ve Sungurlu yaylaları ile tarihi çarşılar etaba dahil ediliyor. Sungurlu’ya bakanlık tarafından dinlenme ve konaklamaya uygun tarihi formatta bir kültür han inşa ediliyor.

Yine Çorum merkezde kesinleşmemekle birlikte Devlet Tiyatro Salonu ve arkasındaki lise bahçesi çok fonksiyonlu kültür merkezi olarak hayata geçiriliyor. Kültür merkezinde yabancı turistlere yönelik ciddi organizasyonların yapılması kurgulanıyor.

Mevcut müze yetersiz kaldığından, genişleme alanı olan eski müze arsası da tapu kadastro hizmet binası olarak planlandığından depolarda bekleyen binlerce adet eserin sergilenmesi için yeni müze alanı oluşturulması hedefleniyor.

Çorum’un önümüzdeki 5 yıllık turizm master planı bu şekilde özetlenirken, planın uygulanması için üzerine vazife düşen resmi kurumlar ve özel sektör temsilcilerinin de sorumlulukları belirlenmiş oluyor.

Plana göz atıldığında yeni süreçte restorasyonların tamamlanması, eksiklerin giderilmesi ve turizm sektöründe beklenilen ivme yakalayabilmesi için başta Çorum Belediyesi olmak üzere ilçe belediyelerine daha fazla iş düştüğü anlaşılıyor.