NEDEN NİÇİN
Yakup Aksungur

Yakup Aksungur

SORU-YORUM

NEDEN NİÇİN

24 Ağustos 2020 - 09:19

Bugün ‘ki yazım yıllardır hep kafama takılıp cevabını hala alamadığım ve anlamadığım bir konu ile ilgili olacaktır. Daha önceleri ‘de bu konu ile ilgili birebir yaşadığım vakalar olmuştur.

Sizlerin ’de inanıyorum ki günlük yaşantınızda başınıza gelmiştir. Daha çok Noter ve Tapu devirlerinde sık sık bu konu ile karşı karşıya gelmekteyiz. Atmış beş yaş üstünde sağlık raporu istenmesi istenme ‘si gayet normal buna hiçbir şey diyemem. Ama kafamın almadığı bir türlü cevabını bulamadığım ise çifte standartların olması.

Nasıl ‘mı? Biraz konuları açarsak yukarda ‘da bahsettiğim gibi hep noterler ‘de ve tapularda alım satımlarda istenmektedir

Eğer ‘ki bu atmış beş yaşındakiler alım satımlarında aldatılıp kandırılıp alindekinin alınacağı düşünülüyorsa onun lehine bir durum söz konusudur. Buna eyvallah deriz.

Mesele ben yaşlı anamı babamı yâda ablamı kandırdım diyelim. Neticede bundan sadece bir aile mağdur olmuş olur. Yanlış anlaşılmasın ben bu atmış beş ve üstünden istenen rapora karşı değilim. Çok  güzel  iyi bir metot.

Bizde müfettişler denetimleri yapar olumlu taraflarını anlatır anlatır can alıcı şu üç kelimeden birini yazardı.

Ancak!

Fakat!

Lakin!

Bizde diyelim Ancak, kanun mudur? Yasa mıdır? Genelge midir? Keyfiyet midir? O zaman bir birey olarak şu soruyu sormakta benim en doğal hakkımdır. Altmış beş yaşına gelmiş bir insandan sağlık raporu isteniyorsa, istiyorsunuz. Altmış beş yaşına gelmişleri emekli ediyorsanız ediyorsunuz, peki neden seçme ve seçilme de bu uygulanmıyor? Yine üstüne basa basa söylüyorum, ölene kadar oraları da meşgul etmenin bir anlamı olmadığı kanısındayım. Altmış beş üssünün de çok verimli olarak çalıştığını başarılı olduğunu görmekteyiz. Bu altmış beş yaş her ne hikmetse resmi kurumlarda geçerli bir durum olurken, bizleri idare eden ülkeyi yönetenlerde pek aranmıyor. İsim vermeden ne demek istediğimi anlayan anlamıştır. Yıllar önce koskoca bir devleti yöneten büyük büyük antlaşmalara imza koyan bakanlardan, başbakanlardan ne hikmetse sağlık raporu istenmemektedir. Bu şahıslar yetmiş seksen yaşına geldiği halde devletin nimetlerinden en güzel şekilde yararlanmaktadırlar. Bunu neden yazdığımı da açık açık anlatmak istiyorum. 1990’lı yıllarda tapuda bir intikal işimiz vardı. Tapuya gittiğimizde bu durumla karşılaştık. Notere gittik vekalet için, noter annemden sağlık raporu istedi. Biz daha önce aldığımız raporu gösterdik. Altı aydan fazla olduğundan raporu kabul etmedi. Ben notere bu herkesin için geçerli mi dediğimde, ‘evet’ dedi. Peki bu ülkeyi yönetenlerden bu isteniyor mu? Dediğimde gözüme bakarak, ‘biraz haddini aşıyorsun’ dedi. Yutkundum bireyler diyecektim diyemedim. Velhasıl gidip tekrar sağlık raporu aldık. Burada asıl konum neden rapor alınıyor değil, elbette alınsın ama sadece bir noterle, bir tapu ile kalmasın. O zaman bu rapor meclistekilere de uygulansın. Adam seksen iki yaşında benim vergilerimden alınan paradan yararlanıyor. İşte burada çifte standart yapıldığını görüyoruz. Artık eskimiş kanunları bir gözden geçirmek lazım. Yıllar önce çıkarılmış buna benzer bir sürü kanunlar bulunmaktadır. Bugün altmış beş yaşla yazdım.

Buna benzer bir iki tane daha var. Bunlardan birisi ( KPSS ) Kamu Personeli Seçme Sınavı  ikincisi Ehliyet sınavlarında motordan sorulması. Birinci hassasiyetim Kamu Personel Seçme Sınavında branşı resim olan öğretmene matematikten soru sorulması gibi zaten öğretmen olmuş. Onun branşı ile ilgili sorular sorulmalı. Biz bir şahıstan her türlü bilgiyi istiyoruz. Bir insanın her şeyi bilmesi mümkün değildir. Ben resim yapmayı severim. Sesi güzel olmayanın ses sanatçısı olamayacağı gibi matematik öğretmeninden de ressam ‘lık bekleyemezsin.

İkinci konuya değinmiştim ehliyet alacak şahıslardan trafik kurallarını en iyi şekilde bilmesi sorabiliriz. Sağlıkla ilgili bilgilerinde öğrenmesin de mutlaka faydası vardır. Bunlarla karşılaşa bilir.  Fakat motordan ben ne anlarım günlük arabası bozulup ben tamir ettim diyen kaç kişi çıkar bilmiyorum. Diğer ülkelerde ehliyet nasıl alınıyor hiçte araştırmadım.

Asıl burada önemli olanlardan ilgilenilmesini daha elzem olacağı görüşündeyim. Belki ben yanılmışta olabilirim. Bunlar benim şahsi görüşüm. Biz ne bilek beyim büyükler bilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar